Nekada davno u svojim domovima koristila se drvena stolarija, sa novim vremenima i trendovima PVC stolarija je u potpunosti zamjenila drvo. U nastavku vam donosimo dva korisna savjeta koja će vam itekako koristiti:

Prva i osnovna stvar da vam oštri minus ne uđe u vaše prostorije jeste podmazivanje. Da se ne biste izlagali dodatnom trošku i pozivanju majstora u svoj dom, sve možete uraditi sami. Šarke, mehanizmi, brave i ručke nisu nikakav veliki bauk. Specijalno ulje za podmazivanje PVC stolarije se može nabaviti u najbližoj ovlaštenoj radnji, ali u ovu svrhu vam može poslužiti i obično suncokretovo ulje koje imate u svojoj kuhinji.

Drugi i možda još važniji savjet je podešavanje PVC stolarije na ljetni i zimski režim, kako podesiti ovaj režim? Vrlo jednostavno, sve što vam je potrebno od alata jeste imbus ključ, na datom prozoru pronađite sistem za zatvaranje i okrenite šaraf koji se nalazi na strani šarke i okrećite ga u odnosu na njegovu os čime ćete regulisati potisnu silu rama i pritiska.

Pri kupovini i postavljanju PVC stolarije ona bude po standardnom sistemu, kako ćete znati da li je ona namještena na ljetni ili zimski režim? Uzmite list papira i pritisnite ga prozorskim krilom, ako se lako izvadi on je na ljetnom, ako je teže izvući papir on je na zimskom režimu. Veoma bitna stvar za kraj je ta da vašu stolariju ne možete u svim godišnjim dobima ostavljati npr u zimskom režimu. Stalnim otvaranjem i zatvaranjem u ljetnom periodu doći će do trošenja zaštitnih gumica na ivicama stolarije i tako ćete sebi napraviti bespotreban dodatni trošak.

 

 

 

Preporučujemo
Loading..