Bosiljak je začin koji ima nevjerovatan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a vjerovali ili be pomaže i  u liječenju raka..

U ublažava simptome prehlade  i snižava temperaturu

Bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je vrlo efektivno u liječenju raznih upala i temperature. Jednostavno skuhajte lišće bosiljka kao čaj i polako pijte. Smanjuje simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu i podražaj na kašalj.
Uz kombinaciju sa đumbirom i medom izvrstan je lijek za razne respiratorne bolesti poput astme i bronhitisa.

Pridonosi zdravlju srca

Jedenje bosiljka smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Bosiljak je začin koji pomaže u smanjenju razine holesterola u tijelu i opčenito se smatra jedinom od najboljih začina za srce.

Protustresno djelovanje

Vitamini i antioksidanti koje otpušta bosiljak pozitivno utječu na smanjenje stresa. Bosiljak je

Poboljšava rad bubrega

Travari tvrde bosiljak u kombinaciji sa medom jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mješavinu bosiljka i meda barem šest mjeseci kako bi ublažili bolove i istjerali kamen van iz tijela.

 Pomaže u liječenju raka

Anti-kancerogena svojstva bosiljka pomažu u liječenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke, također sprječavaju rast oralnog karcinoma. Bosiljak steže krvne žile koje dopremaju hranjive tvari tumorima koji uzrokuju rak.

Pored svega nabrojanog Bosiljak pomaže u lječenju usne infekcije, ublažava oteklinu nakon uboda insekta, održava zdravlje zubi i očiju, liječi u poremećaju rada pluća i pomaže u prestanku pušenja.

Djevojke su koristile bosiljak kao parfem, a slale su ga i momcima na dar.

Postoji i vjerovanje da ako potopimo bosiljak u vodu tri dana i onda tu vodu prospemo na kućni prag, on će nam donijeti novac, uspjeh i otjerat će zlo.  Za poboljšanje ljubavnih odnosa, stavite ga u kuhinju, u neku otvorenu posudu sa vodom, a vodu mijenjajte svake sedmice.