Slučaj marokanske žene Zahre Abutalib zasigurno je jedan od najnevjerovatnijih u historiji medicine. Davne 1955., Zahra je osjetila bol i počela raati u malom selu nedaleko od Casablance. Porođaj je trajao 48 sati, ali dijete se nije rodilo.

Potom je prebačena u bolnicu, gdje je konačno trebala roditi, gdje će je nadzirati specijalista. Međutim, kad je vidjela kako mlada djevojka u mučenju umire tokom operacije, Zahra je u panici pobjegla iz bolnice.

Iako je danima trpjela tjeskobu, Zehra se nije vratila u bolnicu. Međutim, jednog dana bol je iznenada prestala i Zehra je, vjerujući u marokanski mit o “bebi koja spava”, što znači da dijete spava u maternici kako bi zaštitila svoju čast, jednostavno zaboravila na trudnoću.

Prošla su desetljeća i dijete se nije rodilo. Zahra je u međuvremenu usvojila troje djece i postala baka. Kad je navršila 75 godina, vratila se jaka bol, ali liječnici nisu imali adekvatno objašnjenje. Doktor Taibi Kwazani vjerovao je da je Zahrin želudac natečen zbog zloćudne bolesti na jajnicima, pa ju je poslao na pregled.

Liječnici su bili šokirani kad su dobili rezultate. Unutar Zahrinog želuca bio je plod okamenjenog djeteta.

Mrtvo dijete, koje je u tijelu Zahre bilo 46 godina, uspješno je uklonjeno operacijom. Njezin je bijeg iz bolnice prije 46 godina vjerovatno njoj spasio život. Da je operirana tada, kada nije postojao moderni aparat za skeniranje, liječnici bi sigurno prerezali pupčanu vrpcu jer ne bi znali kako je novorođenče smješteno i uzrokovali bi unutarnje krvarenje koje bi bilo pogubno za majku i novorođenče.

U historiji bolesti zabilježeno je oko 300 sličnih slučajeva, ali Zahra je “kameno dijete” držala najviše vremena u trbuhu.

Izvor: Espreso.rs

Preporučujemo