Novo

BIL GEJTS NA APARATIMA, JE LI TO KRAJ? OVA vijest odjeknula svijetom, javnost u suzama. Ali JEDAN ČOVJEK SLAVI… (FOTO)

NAJBOGATIJI čovjek na cijelom svijetu, biznismen Jeff Bezos bogatiji je nego ikad. U stvari, možda je čak i bogatiji nego što je iko ikad bio.

Forbes, naime, navodi da je zahvaljujući povećanju vrijednosti dionica Amazona za cijelih 2% ove sedmice njegovo bogatstvo zvanično poraslo za 4,9 milijardi dolara, čime ovaj 56-godišnjak postaje prvi čovjek na svijetu čija imovina premašuje 200 milijardi dolara.

Vrijednost njegove imovine, prema Forbesu, trenutno iznosi  204,6 milijardi dolara, čime je on oko 90 milijardi dolara bogatiji od najomraženije osobe na svijetu Billa Gatesa (inače drugog najbogatijeg čovjeka na planeti) čija se imovina procjenjuje na 116,1 milijardu dolara. Pitamo se kako je Billy podnio ovu vijest?

Forbes dalje piše da je Bezosovo bogatstvo, čak i kad se uzme u obzir inflacija, najveće koje je ikada neki pojedinac prikupio (barem od kada se vodi evidencija). Najbliže tome bio je upravo Bill Gates, i to u zlatnom periodu Microsofta kada je 1999. Gatesovo bogatstvo iznosilo  tadašnjih 100 milijardi dolara, što je danas 158 milijardi dolara.

Dionice Amazona, potaknute promjenom potrošačkih navika zbog pandemije koronavirusa, porasle su za čak 80 % od početka ove 2020. godine, a s njima je raslo i Bezosovo bogatstvo koje je u januaru iznosilo “svega” 115 milijardi dolara.

90 % njegovog bogatstva čini 11 % udjela u Amazonu, a on inače posjeduje i Washington Post, Blue Origin Airlines i neke druge dionice.

Forbes piše da bi Bezos sasvim sigurno sada bio još bogatiji da nije preživio najskuplji razvod u historiji svijeta. Kad se, podsjećamo, u julu prošle godine razveo od svoje, sada već bivše, žene MacKenzie Scott, dao joj je čak 25 % udjela u Amazonu, a to je, preračunato, 63 milijarde dolara.

Čak i poslije što je donirao 1,7 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe, MacKenzie je inače 14. najbogatija osoba na svijetu i druga najbogatija žena na svijetu (prva je još uvijek vlasnica L’Oreala Francoise Bettencourt Mavers).