Zdravlje

BIJELI LUK STAVLJALA ISPOD JASTUKA SEDAM NOĆI, a kad je otišla na kontrolu, doktori ostali ZAPREPAŠTENI: Kako je moguće?!

Narodna medicina postoji stoljećima već, obzirom da prije liječnika i bolnica nije bilo ljudi kao danas, a naročito je bilo onih koji su živjeli na selu  i liječili se biljkama iz prirode kako su ih učili njihovi preci.

Ljekovita snaga biljaka odavno je već poznata, pa čak postoji i poslovica koja kaže da za svaku bolest raste jedna biljka.

Vjerovatno ste i sami već par puta probali neke od njih, a ljudima su poznati obloge od lišća kupusa ili krompira za ublažavanje temperature, a češnjak se zasigurno smatra najpoznatijom ljekovitom namirnicom na cijelom našem području. U balkanskoj kuhinji češnjak je nezamjenjiv u pripremi gotovo svakog jela jer svakom jelu on daje jedan poseban okus i aromu.

Češnjak, osim što se koristi kao začin, ima i jako dobro poznata ljekovita svojstva. Upotrebljava se u slučaju nekih težih infekcija i upala, a savjetuje se da treba popiti jedan češanj luka kao tabletu ili nasjeckati i pojesti. Isto tako je svima poznato da djeluje na brzo snižavanje visokog krvnog tlaka, a postoji i neki drugi načini na koji ga možete koristiti ukoliko imate problema s respiratornim sistemom.

Naime, ukoliko ne možete zaspati zbog sekreta koji nastaje u ustima i nosu, onda trebate ispod jastuka staviti nekoliko češanja češnjaka koji sadrži u sebi acilin koji ima moć otapanja sekreta. Isto tako možete napraviti inhalaciju s češnjakom tako da uzmete tri češnja češnjaka i iscijedite ih, a potom ih prelijete vrućom vodom. Uz to, sastojak acilin pomaže vam također i kod nesanice jer miris češnjaka djeluje veoma umirujuće i relaksirajuće.