Svećenik Vasilij Neceporenko, poznat u crkvenim krugovima i kao Photios, suspendiran je na godinu dana nakon uznemirujućeg obreda krštenja djetetom, javlja RT.

Incident se dogodio proteklog vikenda u maloj crkvi u gradu Gatchina, 40 kilometara od Sankt Peterburga. Videozapis prikazuje kako svećenik podiže jednogodišnju bebu i nosi je do mjesta gdje će izvesti krštenje.

Prema ruskoj pravoslavnoj tradiciji, dijete mora biti potopljeno tri puta u svetu vodu prije krštenja.

Tokom krštenja dijete je cijelo vrijeme vrištalo i plakalo, a svećenik ga je uporno pokušavao potapati, gurajući ga snažno pod vodu, a zatim grubo podižući.

Videozapis prikazuje i majku djeteta koja je uznemirena, trči k svećeniku i pokušava da mu oduzme svoje dijete. Ali svećenik ju je potom gurnuo u stranu, nastavljajući ritual dok mu je dijete vrištalo cijelo vrijeme u naručju.

Video je izazvao bijes na društvenim medijima, a mnogi su rekli da sam obred više podsjeća na egzorcizam nego na kršenje djeteta.

Majka djeteta, Anastasia Alekseev, rekla je ruskim medijima da je atmosfera na krštenju bila napeta od početka.

Rekla je da je svećenik napao nju i kuma djeteta jer nisu znali molitvu.

“Nakon prvog uranjanja, shvatila sam da se dijete utapa. Počela sam ga izvlačiti iz ruku svećenika, ali on me odgurnuo krkanski.” – rekla je Anastasia i dodala da je njezino dijete puno modrica.

“Ima ogrebotine na vratu i ramenima, a pati i od napada panike i histeričan je”, dodala je.

Anastasia je rekla da su je pozvali crkveni službenici nakon događaja i izvinuli joj se zbog svećeničkog okrutnog ponašanja.

Majka bebe odmah se nakon obreda javila policiji i prijavila svećenika.

Izvor: Radio Sarajevo

Preporučujemo
Loading..