Visok krvni pritisak je najčešći je uzročnik zastoja srca ili srčanog udar, a pacijenti uglavnom ignorišu simptome koji na njega ukazuju. Smatra se da čak jedna trećina odrasle populacije ima pritisak koji bi se morao liječiti, a ovaj procenat se mijenja po regijama u zavisnosti od načina ishrane, fizičke aktivnosti i životne dobi te osobe.

Uzrok nastanka
Hipertenzija se najčešće javlja kao idiopatska, što znači da se uopšte ne zna razlog njenog pojavljivanja . U malom procentu (3-5%) hipertenzija je posljedica bolesti drugih organa i sistema našeg tijela. Na krvni pritisak utiču mnogi faktori kako u organizmu, tako i van njega, odnosno zavisi od naših navika. Krvni pritisak nastaje prekomjernom upotrebom soli i tečnosti, gojaznost, pretjerani unos alkohola i kafe, pušenje, fizička neaktivnost.

Simptomi  
Povišen krvni pritisak je vrlo često bolest koja protiče sa vrlo malog broja simptoma. Organi koji najviše trpe i stradaju u usljed visokokg pritiska su: srce, oči, bubrezi i krvni sudovi. Simptomi koje najčešće imaju osobe sa povišenim krvnim pritiskom su: glavobolje (naročito u potiljačnom predjelu), nesvjestica, zujanje u ušima, nestabilnost pri hodu, bol ili slične senzacije u grudima, nedostatak vazduha, osjećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca i tako dalje.

Za prirodni način za snižavanje visokog pritiska, potrebno je:

Ribani đumbir (1 komad)

1 čehno bijelog luka (naribanog)

1 kašika jabukovog sirćeta

1 kašika meda

1 kašika soka od limuna

Uputstvo za upotebu:

Sve sastojka stavite u blender i dobro izmiksajte. Zatim, procijedite dobijenu smjesu i stavite mješavinu u frižider za 5 dana.

Potrebno je konzumirati 1 kašiku ovog lijeka prije doručka ujutro i 1 kašiku ovog lijeka prije večere noću.