Pretpostavljamo da ste do sada sigurno imali priliku pročitati na Internetu neke dirljive životne priče jednog prosječnog čovjeka, a koje nam svima sigurno vrate vjeru u dobrotu i humanost.

I u današnjem tekstu ćemo malo govoriti o tome, pa ako vas ova priča slučajno dirne do suza, niste jedini. Kako znamo, postoji ona stara narodna misao koja kaže “u muci se prepoznaju junaci”. Mada je 44- godišnji beskućnik o kojeg govorimo u današnjem tekstu imao svega 25 centi u svom džepu, on je pronašao jedan novčanik na pločniku i nije dugo razmišljao kada je odlučio šta će učiniti.

Priča koju vam donosimo danas dolazi inače iz Tajlanda. Jedan dizajner popularnog svjetskog brenda “Hermer” je izgubio svoj novčanik gdje je imao čak 170.000 eura, kao i nekoliciu kreditnih kartica. Međutim, ovaj beskućnik je pronašao taj novčanik i on je tu mogao odlučiti da zadrži taj novac. Niko nebi saznao, a on bi imao hranu, smještaj, sve što je uvijek želio. Međutim, njegova savjest je rekla drugačije. Odlučio je otići do prve policijske stanice i pokazati novčanik, te je ispričao šta je se desilo.

Vlasnik novčanika je vrlo brzo stigao i beskućnik mu je lično uručio novčanik. Bio mu je beskrajno zahvalan. Ali, tu se priča nije završila. Bogati dizajner se odužio beskućniku tako što mu je poklonio stan i dao mu je posao. Kazao je kako cijeni dobrotu i poštenje ovog čovjeka i kako davanje neke sitne nagradice nije rješenje. On će taj sitniš kad tad potrošiti i opet će gladovati i spavati na ulici. Zaslužio je bolje. Takvi humanisti zaslužuju toplu hranu i udoban krevet.

Preporučujemo