Zanimljivosti

Beograđanka ušla u bus i zamolila ženu bez maske da se skloni od nje – nije ni sanjala šta će se desiti (FOTO)

Marija R. iz Beograda žurila je na posao i ušla u vozilo javnog prijevoza kad je pronašla prizor koji je bio vrlo uznemirujući. U autobusu je, naime, bilo puno ljudi, ali je svega par putnika osim nje nosilo preporučenu zaštitnu opremu.

“Svakodnevno odlazim na posao autobusom i situacija je sve gora i gora što se više ljudi opušta. Prebrojala sam, od tridesetak nas, samo nas sedam nosilo je maske, rukavice da ne spominjemo.“, rekla je za Blic žena iz Beograda, koja je nakon početne tegobe ubrzo doživjela pravi nemir.

“Sjedila sam u busu, a pored mene je bilo mjesto označeno kao sjedište koje mora obavezno biti prazno. Djevojka jedna ulazi i sjeda odmah pored mene. Ima oko trideset godina, ne nosi masku i sjedila je kraj mene na tom mjestu potpuno opušteno. Ustala je i izderala se na mene.” – kaže ova žena.

U tom se momentu pridružio u svađu još jedan putnik koji je nosio masku.

“Stariji muškarac koji je bio u blizini intervenirao je i rekao toj djevojci da se treba sramiti, da se maska ​​mora obavezno nositi i da sam zbog njenog nedostatka maske sada ja morala da ustanem i ostala stajati. Mislite li da se uopšte pomakla? Ne. Djevojka je bez sramote nastavila sjediti i ja sam stajala.” – kaže Marija.

“Ulice su prepune, puno je vozila, ali iznenađujuće je manje putnika. Autobusi nisu toliko zgusnuti kao prije i ne slijede svi pravila. Neki nose maske, neki ne, ali ko im može sve reći. Osjećam se sigurno, nosim masku i rukavice, radim ono što se od mene traži.” – kazao je vozač autobusa na liniji 53 za “Blic”.

Istina je da su se u to uvjerili novinari Blica. Dok su neke poštivane mjere, poput ulaska na ulazna vrata, nošenja maski i rukavica, ali i redovito čitanje karte, s druge strane, vidjeli smo sasvim drugačiji slučaj.

Neki putnici ne samo da nisu imali maske i rukavice, već su sjedili i na mjestima koja za to nisu bila uopšte predviđena. Nisu, isto tako, poštovali propisanu udaljenost, niti su očitavali kartu, iako su o svemu bili regularno obaviješteni na vrijeme, a u autobusima nema čuvara koji su trebali kontrolirati građane u prijevozu.