Jeste li se ikada zapitali zbog čega vam neko voće ili povrće ne može dobro roditi, barem ne onako kako ste očekivali ili zamišljali? Možda razlog baš leži u ovome.

Dakle, kada vaša biljka dođe u kontakt sa gljivicama ili mikroorganizmima onda dolazi do izdvajanja jedne specifične hemikalije, zbog koje se usporava ili potpuno omete razvoj biljke koja je posađena u bliskoj blizini.

U ovom današnjem tekstu možete da vidite koje su to zapravo biljke koje nikada ne smijete saditi skupa zajedno jednu do druge, kako bi ste onda ipak imali dobar urod na kraju.

1. LUK I GRAŠAK

Apsolutno sve sorte luka, a naročito praziluk, će da onemoguće rast vašeg graška. Naročito kobno za grašak je to ako ga posadite tik pored bijelog luka. Grašku inače najviše odgovaraju one korijenaste biljke kao što su repa, peršun ili krastavac.

2. KROMPIR I PARADAJZ

I premda krompir i paradajz u suštini pripadaju istoj porodici, jednako su ugroženi od istih štetočina i bolesti. Ukoliko ih posadite skupa, onda će sigurno doći do razmjene tih štetočina i bolesti. Ovo isto tako važi i za paprike i patlidžane, koji se isto ne smiju saditi skupa ili pored krompira ili paradajza.

3. PAPRIKA I GRAH

Paprike i grahovi, te slične sorte povrća spadaju u žrtve antraknoze, jedne gljivične bolesti koja može da izazove nastanak crnih tačkica, ulceraciju stabljike i lišća biljke, odnosno površinska oštećenje i opadanje ploda. Antraknoza najčešće pogađa bundeve, dinje, lubenice, jagodičasto voće (maline, jagode, ribizle), ali isto tako i paprike i grah. Sve ove biljke se ne smiju saditi blizu jedna drugoj. Stručni i iskusni baštovani tako kažu.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.