VozačI u australijskim državama Viktoriji i Novom Južnom Walesu upozorenI SU da ne putuju ako ne moraju jer je led s juga donio snijeg na jugoistok Australije, javlja The Weather Channel.

Snažni vjetrovi koji pušu brzinom do 120 kilometara na sat opustošili su južne države Australije, a posebno jugoistočne države, uzrokujući prometne nesreće i nestanke struje već u petak. Taj se val preselio u Queensland u nedjelju, snižavajući temperaturu i donoseći snijeg.

Ledeni val donio je i niz nesreća u kojima je žena izgubila život kada je stablo palo na njezin automobil u Yarra Rangesu, istočno od Melbournea u državi Victoria. Njeno četverogodišnje dijete hospitalizirano je s opasnim po život povredama, izvijestio je The Guardian.

Gradovi u području Plavih planina Novog Južnog Velsa bili su odsječeni jer je jak snijeg doveo do zatvaranja Velike zapadne autoceste. U Newcastleu, također u Novom Južnom Walesu, vjetrovi su raznijeli krov staračkog doma, zahtijevajući evakuaciju oko 30 ljudi.

Državna služba za vanredne situacije u Južnom Walesu primila je više od 1.000 poziva u pomoć od kada je oluja počela u petak, javile su 9 News.

Snijeg nije rijetkost u višim visinama jugoistočne Australije tOkom zime, a to je kod njih česta pojava u “ljetnim” mjesecim. Postoje brojna skijališta u državama Victoria i New South Wales. Međutim, Queensland ima suptropsku klimu i snijeg je puno rjeđi tamo.

Međutim, ono što je zadesilo Australiju ovaj put, ovih zadnjih 7 dana je nešto što građani ove zemlje nisu imali priliku doživjeti još od ranih devedesetih godina prošlog stoljeća.

Izvor: Radio Sarajevo

Preporučujemo
Loading..