Novo

Asteroid IDE PREMA NAMA: Nije nam ostalo još puno vremena – Stručnjaci tačno izračunali dan kada će nas UDARITI – Da li je to KRAJ?

Asteroid 2018VP1 juri nevjerovatnom brzinom prema Zemlji, a stručnjaci iz NASA-e su izračunali da je vjerovatnoća da će nas pogoditi 0,41%. Procjenjuje se da će ovaj asteroid doći blizu naše planete 2. novembra.

Iz NASA-e navode da postoje tri šanse za neki potencijalni sudar, ali bazirano na 21 studiji koje su trajale 12.968 dana izračunato je da je vjerovatnoća direktnog udara 0,41%.

Pomenuti asteroid prvi put je uočen i identificiran u opservatoriju Palomar u Kaliforniji 2018. godine, ali zbog svoje veličine (promjer od 2 metra) on se tada nije smatrao potencijalno opasnim objektom. Ova današnja vijest nam stiže svega 7 dana nakon što je jedan asteorid veličine jednog prosječnog automobila (2,9 x 6,4 metara) zamalo promašio našu planetu, ali su iz NASA-e rekli da “nisu vidjeli da dolazi”.

Asteroid pod imenom 2020QG proletio je svega 2.945 km iznad južnog Indijskog okeana, što je ubjedljivo najbliže da je neki asteroid se primakao Zemlji, barem od kada se vodi redovna evidencija.

Paul Chodas, direktor Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje i uposlenik NASA-e kazao je kako se taj asteorid primakao Zemlji ali da ga nisu vidjeli jer je dolazio iz smjera sunca, te da je bilo zaista zanimljivo vidjeti jedan tako mali asteorid kako dolazi tako blizu, te se moglo vidjeti kako gravitacija naše planete drastično mijenja njegovu putanju.

“Mi iz NASA-e smo izračunali da se taj asteorid okrenuo za čak 45 stepeni pod uticajem gravitacije naše planete. Ali budite mirni, NASA ima nekoliko tehnika u slučaju da dođe do ovakvih situacija, sve kako bi se naravno spriječio najgori scenarij, tj. udar asteroida u Zemlju. Jedna od tih tehnika je nuklearno oružje koje bi se detoniralo iznad površine asteroida što bi ga skrenulo ali i usporilo, bez da ga u tom slučaju raznese u više komada. Jer nama ne treba raspadnuti asteroid. Prva revolucija bi bila doći do takvog jednog asteroida i analizirati ga u našim laboratorijama. To bi bilo veliko otkriće za čovječanstvo.”.