Osuđeni za likvidaciju Željka Ražnatovića Arkan je smješten u jednoj od lijepo uređenih, tipičnih kuća u zatvoru Helderstrom, udaljenom 120 kilometara od Cape Towna i živi u idealnim uvjetima.

Osim ćelije od 11 kvadratnih metara, piše Srpski Kurir, Dobrosav Gavrić može koristiti restoran, bar, biblioteku, te igraonicu i teretanu. Budući da se zatvorski kompleks nalazi na jednom brdu, u većinom poljoprivrednom području, može uživati ​​u blagoj mediteranskoj klimi i maslinicima.

Podsjetimo, Gavriću, koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog Arkanovog likvidiranja, u Južnoafričkoj Republici odbijen je zahtjev za azil. Ustavni sud u Cape Townu presudio je da Gavriću ne može biti dodijeljen status izbjeglice, jer je u Srbiji osuđen za teško krivično djelo, a to nije politički motivirano, a boji se doći u Srbiju jer bi to značilo mučenje i vrlo vjerovatno – likvidaciju. On sada zna ko je bio čovjek kojeg je likvidirao, i svjestan je da će Ceca učiniti sve da mu se osveti.

Gavrić se boji da će ga po povratku u Srbiju likvidirati Arkanovi ljudi, a još uvijek postoje mogućnosti da ostane u JAR-u, gdje je prije nekoliko mjeseci smrtno stradao njegov advokat. Gavrić je najavio da će tražiti preispitivanje odluke Ustavnog suda, što će mu ipak kupiti još neko vrijeme u Južnoafričkoj Republici. Prvi put se za status izbjeglice prijavio 2012. godine, ali još uvijek ga nije dobio.

Izvještava se da živi sa suprugom i dvije kćeri u blizini mora, da ima jahte i da su jednom otvorili restoran.

Izvor: Nezavisni Portal

Preporučujemo
Loading..