Kada su spasioci životinja iz lokalne fondacije Wildlife Friends Foundation iz Tajlanda iz Bangkoka dobili jedan e-mail, nisu imali pojma šta ih zapravo čeka.

Znali su samo da je jedan stanovnik pronašao majmuna u “tamnoj, prljavoj rupi”. Međutim, nisu bili spremni za ono što su pronašli. Čovjek koji je to prijavio, odveo je spasioce, prošavši kroz prljavo susjedstvo, do mjesta gdje je jedno jako uplašeno lice gledalo kroz bocavu žicu.

Taj majmun je morao čekati 25 godina zbog svoje slobode. Više od dva desetljeća bio je zarobljen u ovoj maloj rupi između dvije kuće. Ljudi su odmah počeli pokušavati izvući malog Joea, kako su ga zvali, iz ovog “zatvora”.

Edwin Vik, osnivač organizacije, kaže: “Vidio sam mnogo zlostavljanih životinja, ali Joe se definitivno ističe. Slike pokazuju samo djelić koliko je njemu bilo strašno. Rupa u kojoj je on godinama živio sada je prozvana “paklenom rupom”. Joe je morao da se mući da bi dohvatio vodu, strop je bio vrlo nizak, a pod bio je pun smeća i izmeta.

Tamo nije bilo sunca, a Joeovi mišići bili su potpuno atrofirani. preživio je samo zato što su mu prolaznici ponekad ostavljali vode i hrane. Kad je Joe pušten, umotali su uplašenu životinju u deku i pokušali ga smiriti. Polako je počeo shvaćati da je konačno njegovim problemima došao do kraja.

“U početku je Joe jedva mogao hodati, ali se uopće nije mogao popeti. Konstatovali smo da njegovi mišići uopšte nisu funkcionirali i trebalo je mnogo truda da se vrati na staro. Ali s puno ljubavi, strpljenja i, naravno, banane, počeo je vraćati snagu.” rekao je šef fondacije.

Čak su saznali kome pripada Joe. Bivši vlasnik otkrio je da je napustio Joea jer nije mogao platiti hranu u lokalnom zoološkom vrtu. Ostavio ga je tako davne 1991. u ovoj rupi. Užasno!

Srećom, Joeova je patnja završila. Ova vrsta majmuna može živjeti do 35. godine, a spasioci se nadaju da će ostatak života provesti sretan na udobnom i sigurnom mjestu. Sada može opet hodati, i uz jaku volju, sigurno će se opet moći popeti.

Izvor: Novadanas

Preporučujemo
Loading..