Definitivno najlepši posao u Srbiji, da putuje po Srbiji i o tome izvještava na društvenim mrežama, početkom ove godine dobila je Ana Kostadinović, apsolventica novinarstva i komunikologije na FPN i ujedno članica UO NORBS i UO “CF Srbija”.

Počela je od maja ove godine, kada je započela svoju tromjesečnu poslovnu avanturu za koju je inače na mjesečnom nivou bila plaćena 1.000 eura, na čemu su joj zavidjeli  svi, a o njoj su brujali svi medji jer je počela da živi san svih mladih ljudi u Srbiji.

Ipak, niko nije mogao ni zamisliti da se iza ove njegovane i veoma simpatične devojke upečatljivog osmijeha punog harizme, osim mnogih obaveza na poslu i fizičkog izgleda koji svi vide, krije se još jedna veoma bitna obaveza – svakodnevno inhaliranje.

Inače, kada ukucate u Guglovom pretraživaču termin cistična fibroza, među prvima ponuđenim opcijama jeste ona koliko dugo će još živjeti osobe sa ovom bolešću. U pitanju je progresivna bolest koja zapravo u najvećoj mjeri remeti funkciju disanja, a napada pored toga i ostale organe.

“Meni je ova bolest bila otkrivena sa devet godina. Moja mama je tada  primjetila da se mnogo više znojim na plaži i da mi je znoj također slaniji. Inače, dijagnostika se za ovu bolest radi preko upravo znojnog testa i on vodi onda do konačne dijagnoze jer mi zapravo gubimo mnogo mnogo više soli kroz taj naš slankasti znoj i poremećena je nam samim time u suštini i funkcija svih znojnih žlijezda u organizmu.

Uputili su me tada na dodatna ispitivanja zbog problema s varenjem, a moja pluća su tada još bila sasvim u redu. Jeste bilo nekih malih infekcija, ali sam ja sve to ipak nekako uspijevala da prevaziđem uz neku redovnu terapiju i tablete. Međutim, s godinama, kako se dodatno stvarala i razvijala hronična plućna infekcija, onda su samim time krenuli i problemi sa padanjem plućne funkcije i tu se stanje pogoršalo.” počela je priču simpatična Ana.

Ostatak njene ispovijesti možete pročitati u originalnom tekstu OVDJE

Izvor: Espresso.rs

Preporučujemo