Svi znamo da Vaskrs ove godine pada na 19. april, a to je nedjelja. Međutim, obzirom da je taj dan aktivan 24 satni policijski čas, koji traje od petka do utorka, proslava Vaskrsa propada.

Postoje međutim izuzetci, oni zaluđeni fanatici koji su ubijeđeni da je Vaskrs bitniji od sopstvenog zdravlja, pa s toga se uveliko pripremaju za ovaj praznik. Domaćice kuhaju hranu, a veliki petak (sutra) je dan kada se zvanično farbaju jaja.

Međutim, ovaj tekst, kao što ste vidjeli po naslovu, neće baš biti vezan za sam postupak farbanja jaja, već više za konzumiranje istih i eventualne opasnosti koje sljeduju.

Naime, grupa stručnjaka iz Amerike tvrdi da kuhaja jaja koja su ofarbana ni u kojem slučaju ne smiju da se jedu, i da svaka osoba koja vam uruči ovakva jaja zapravo želi, namjerno ili nenamjerno, da vas otruje.

Vjerovatno se sada pitate otkud sad odjednom da je to jaje opasno za jesti? U farbi nije problem, već u činjenici da se ta jaja kuhaju u petak i farbaju, a jedu tek u nedjelju.

Zbog toga su američki eksperti utvrdili da se kuhano jaje može jesti samo najdalje dva sata nakon vađenja iz vode i farbanja. Sve nakon toga je zapravo otrov za vaš organizam. Dakle, jaja koja su tek skuhana i ofarbana se mogu odmah pojesti, ali se tu javlja novi problem. Petak je posni dan.

Neke osoebe ostavljaju jaja u korpicama i ta jaja onda stoje na stolu danima na sobnoj temperaturi. Bolesno i otrovno da ne može gore.