Novo

Amerikanci presudili: RS i Srbija dužne milijarde dolara odštete žrtvama genocida – Evo ko će da plati

Dok Aleksandar Vučić i Milorad Dodik podižu tenzije uoči posjeta predsjednika Srbije Washingtonu, Vučić razmišlja kako izbjeći konačni gubitak Kosova, dok Dodik na svoj dnevni red očajnički pokušava staviti “slučaj bh entiteta Republika Srpska”.

Istovremeno se aktualiziraju presude Federalnog suda u New Yorku, što bi čelnike RS-a i Srbije moglo brinuti više od razgovora u Sjedinjenim Državama.

Presude suda u New Yorku bivšem političkom čelniku bosanskih Srba i osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, RS-a i, posredno, Srbije 2000. godine, donijele su milijarde dolara odštete žrtvama genocida, terora i zločina.

Do sada presude nisu riješene, ali sudski postupak se sada ponovno aktivira prema konačnom epilogu – naplati odštete od RS-a i Srbije. Ako bh entitet i Srbija odbijaju izvršiti, mogli bi se naći u blokadi finansijskih tokova i prijeti im bankrot, a RS u funkcionalnom kolapsu kao administrativni entitet u BiH, piše Al Jazeera.

To bi mogka biti čak i prilika da Dodik radikalizira situaciju i pobjegne od odgovornosti u novoj krizi. S druge strane, pak, ono što je vjerovatnije, to bi mogao biti uvod u ustavnu rekompoziciju Bosne i Hercegovine, o kojoj američki dužnosnici govore u zadnje vrijeme, možda nepovezanu s ovim presudama.

Karadžić je pokušao pobjeći od suda i pravde

“Očito je da su ustavu BiH potrebne reforme. Zašto? Zato što građani Bosne i Hercegovine žele biti dio transatlantske zajednice”, izjavio je medijima prije par dana američki veleposlanik u Sarajevu Eric Nelson.

Činjenica je da je trenutni Ustav Bosne i Hercegovine zastario, ali kakve to veze ima s presudama Federalnog suda u New Yorku?

Dvije su tužbe podnesene tom sudu južnog okruga New Yorka 1993. godine, na temelju univerzalne sudske nadležnosti poznate kao Jane Doe v. Radovan Karadžić, No. 93-Civ-0878 (PKL) (S.D.N.Y.) odštete za 4,9 milijardi dolara i Kadic i ostali, V. Karadžić i ostali, br. 1: 93-cv-01163 (PKL) (S.D.N.Y), odšteta u iznosu od 750 miliona dolara.

Ostatak teksta OVDJE