Jedna američka kompanija Moderna Inc. koja se inače bavi proizvodnjom i prodajom lijekova isporučila je jučer kasno svoju prvu seriju cjepiva protiv koronavirusa COVID-19 svim nadležnim američkim zdravstvenim agencijama kako bi se na taj način mogla pokrenuti prva testiranja na ljudima.

Moderna Inc. je ovom prilikom sinoć saopštila da je poslala uzorke svojih cjepiva Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID), te su rekli da  očekuju da će prva klinička ispitivanja na ljudima započeti već negdje krajem aprila mjeseca. Preliminarni rezultati ovog testiranja mogli bi biti dostupni već u julu ili avgustu, piše The Wall Street Journal.

Kompanija se inače, prilikom izrade cjepiva, koristila tehnologijom mRNK koja je dosta obećavajuća jer su inače mRNK cjepiva hipotetički mnogo brža i mnogo efikasnija od onih koja se temelje isključivo na DNK. Naime, cjepiva koja se temelje na nečijoj DNK moraju biti kompatibilna s jezgrom stanice, dok se mRNK nalazi po čitavoj stanici, zbog čega je mnogo pristupačnija.

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer je saopštila kako polaže ogromne nade u antivirusni lijek protiv ebole – Remdesivir, koji se neoečekivano pokazao kao izuzetno efikasan u smanjenju simptoma COVID-19.

Iz WHO su naglasili da se već sada uveliko sprovode klinička testiranja na ljudima i da bi prvi rezultati mogli biti poznati već za par sedmica. Gilead Science, kompanija koja inače proizvodi Remdesivir, potvrdila je za portal CNN da je počela saradnju sa kineskim zdravstvenim stručnjacima i da njihov lijek za sada prolazi dva klinička testiranja na pacijentima koji su zaraženi koronavirusom.

„Trenutno se vrše dvije različite vrste kliničkih ispitivanja. Jedna se bazira na pacijente sa teškim simptomima, dok je druga temeljena na umjerenim simptomima. U aprilu će biti rezultati.” saopšteno je.

Preporučujemo