U ovom ćemo tekstu pričati malo o vašim plućima, jednom od najbitnijih organa u organizmu i o kojem se dosta diskutuje zadnjih dana.

U vrijeme kada svijetom hara koronavirus, pluća su kod svih prva na udaru. Naime, virusi i bakterije pljuvačkom prolaze kroz disajne puteve i silaze kroz dušnik, do pluća i bronhija. Tu se potom multipliciraju i izazivaju jaku upalu pluća. Mnogi ljudi, pa većinom i doktori, vjeruju da sva najteža oboljenja pluća zapravo proizilaze iz nevjerovatno velike količine duhana koji se konzumira. Ali, to ipak nije potpuno tačno. Naime, razlog bolesti ovakvog tipa može biti i zagađen zrak, a nažalost, toksičnost zraka je u uzlazu zadnjih nekoliko godina.

Naime, smog je zapravo taj koji razara sve što stigne, počevši od flore i faune, pa do čovjeka. Početkom ove godine na našim prostorima su bile zabilježene rekordne vrijednosti zagađenosti zraka koji su se u nekim dijelovima čak smatrali i otrovnim. Zbog toga su neki hornični bolesnici totalno izbjegavali svaki oblik izlaska iz kuće, šetnje po gradu tokom dana.

Svi oni koje je spucao raaak pluća su se odmah povukli u planine gdje su onda osjetili naglo poboljšanje. Naime, tamošnji svježi zrak je uticao dobro na njihova pluća i bronhije te su mnogi prebolili prvu fazu raaaka. Zbog toga, ako vam je stalo do zdravih pluća, iskoristite onda ovu izolaciju i marš negdje u prirodu i riješite se svih toksina.

Ali, za svaki slučaj – bacite i cigarete.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.