Premda je dosta država najavilo ukidanje vanrednih mjera zaštite u skorije vrijeme, naučnici i eksperti sa Harvarda se jasno protive takvoj odluci jer oni tvrde da je još uvijek suviše rano za takve drastične odluke i da će one imate grozne posljedice.

Oni, naime, predviđaju, da će se borba sa koronavirusom još razvući i da će potrajati, kao i to da će koronavirus vremenom postati sezonsko oboljenje, te da će transimisija istog biti mnogo češća u zimskom periodu.

“Priča da će se pandemija koronavirusa okončati ovog ljeta nije uopšte u skladu sa podacima kojima mi raspolažemo. Mi vam kažemo da nema šanse da će se to desiti. Postoji još jako puno nepoznanica, počevši od nivoa otpornosti onih koji su preležali već ovaj virus, pa do dužine trajanja zaštite. Postoje i mnoge druge nepoznanice. Virus je došao da bi ostao.” kazao je Mark, jedan od pomenutih naučnika sa Harvarda.

Bazirano na nekim ranijim iskustvima, nakon izolacije i socijalnog distanciranja, zaraza će se ponovo razbuktati čim se restriktivne mjere ukinu, mada će to biti u značajno manjoj mjeri nego sada.

Skoro uvijek je bio slučaj da se virusi vrate tokom zimskog perioda, pa je jednu sigurno, kao što su naučnici i rekli – virus je došao da ostane. Zaista je mala vjerovatnoća da će se moći u dovoljnoj mjeri razviti kolektivni imunitet na svjetskom nivou nakon samo jednog naleta ovog virusa. To znači da će se virus 100% vratiti.

Zbog toga se sada radi ubrzano na pronalaženju lijeka odnosno vakcine. pomoću čega bi se stanovništvo moglo zaštiti adekvatno od koronavirusa.

Naučnici sa Harvarda su se složili da će koronavirusa biti u potpunosti pod kontrolom krajem 2022. godine.