Zanimljivosti

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u ZARĐALOM LONCU, a na sve to još i kaže “NEMAM PRAVO DA SE ŽALIM”

U 21. vijeku ima i ovakvog siromaštva i bijede u kojoj žive i odrastaju djeca. Na žalost, i to ne malo.

Priča je o desetogodišnjem Aleksandru Miliću iz sela Drežnik kod Užica koji živi sa roditeljima u jednom trošnom domu. Aleksandar kaže da se on ne žali što živi u kući bez struje i vode, ne žali se što na podovima nema nikakve podloge, ne jada ni zbog toga što piše zadaću pod svjetlom svijeće, ali mu je dosadilo kupanje u veš loncu.

Kuća je tako stara da unutra sviraju vjetrovi od propuha, naravno da je wc negdje u dvorištu ali je stari zahrđali veš lonac tu, u njemu se svi kupaju i majka pere i veš u istom loncu. A majka boluje od reumatskog artritisa.

Aleksandar i njegovi roditelji Snežana i Bogosav žive u minijaturnih 35 kvadrata, sve je dotrajalo, staro i u fazi raspadanja ali u tom i takvom dobu ne nedostaje jednog sigurno a to je ljubav.

Aleksandro iznosi svoju najveću želju, jednu običnu o kojoj druga djeca ni ne razmišljaju:

“Najviše bih volio da imam kupatilo, da se mogu okupati kao i sva druga djeca, a ne da se skupim u starom loncu, da mi rđa grebe noge. Ali tata kaže da se u ovoj kući ne može napraviti kupatilo, i da će kupatilo biti kada završimo novu kuću. A kada će to biti, tata ne zna da kaže. A ja se pitam od kojeg novca da se završi ta kuća kad su oboje nezaposleni” – kao veliki je ispričao Aleksandar.

Ostatak teksta OVDJE