Zdravlje

ALARM ZA UZBUNU: 7 jasnih znakova da trebate posjetiti ginekologa ŠTO JE PRIJE MOGUĆE

Kada pričamo o zdravlju svih nas onda je najbolji prvi korak upravo osluškivanje šta nam to poručuje naš organizam. Znači, sve one stvari i pojave koje nisu uobičaajene kod jedne osobe treba ozbiljno shvatiti i reagovati blagovremeno.

Danas govorimo o zdravlju žene, o simptomima i signalima koje treba propratiti kako bi se blagovremeno reagovalo i zakazala posjeta kod ginekologa.

Evo nekoliko primjera tegoba koje se javljaju kod žena i savjeta kako reagovati.

Bolne menstruacije

Svaki mjesec žene imaju svoj ciklus i kod velikog broja je to bolan process ali ako su bolovi prejaki i traju duže potrebno je potražiti savjet ginekologa.

Obilna krvarenja

Mjesečna krvarenja traju različito kod žena ali treba obratiti pažnju i na obim i dužinu ciklusa, ako se pojave obilnija krvarenja, više nego obično ili ako traju duže nego ranije onda je potreban pregled ginekologa. U period ciklusa treba izbjegavati vruću vodu, parenje nogu i kupanje jer vruća voda doprinosi proširenju kanala pa time i do pojačanog krvarenja.

Izostanak menstrualnog ciklusa

Najčešći razlog izostanka menstruacije je svakako trudnoća, brzi test može donijeti saznanje dali ste u drugom stanju pa onda i tako treba posjetiti ginekologa. Ako pak nije trudnoća onda svakako, pod hitno zakazati termin jer mogu biti različiti uzroci kao što je stres ili neke ciste na jajnicima.

Neprijatni sekret

Ako su bakterijske infekcije po srijedi onda se pojavi više sekreta neugodnog mirisa. Treba reagovati odmah.

Bolovi prilikom mokrenja

Kada se pojavi otežano i uz to bolno mokrenje onda razlog mogu biti infekcije prenijete spolnim putem ili upale mokraćnih kanala.

Bolovi prilikom odnosa

Ako su odnosi bolni onda to ukazuje na infektivne procese. Naravno da se neće paničiti i ići za svaku sitnicu doktoru ali treba pratiti signale tijela i ne zanemarivati tegobe koje traju sedam dana, treba posjetiti ljekara svakako.

Oglasi – Advertisement
Pozitiv media

Dobrodošli na portal Pozitiv Media.