Zdravlje

Alarm organizma: Ovo je 8 znakova koje vam tijelo šalje da nešto sa zdravljem nije uredu!

Ako posmatramo naše tijelo kao nešto što je dosta složeno, tj. posmatramo tijelo kao perfektnu ravnotežu vode, minerala, masti i protein, onda je isto tako jako bitno imati idealan odnos svih ovih navedenih elemenata kako bi nam tijelo na kraju ostalo zdravo.

Kad našem organizmu nedostaje nešto od gore navedenog, onda on šalje jasne signale da bi mi mogli popraviti štetu. Danas govorimo o najčešćim simptomima koji ukazuju da u našem organizmu ima manjak ovih elemenata koji su nam prijeko potrebni.

1. Krhka kosa i nokti

Krhka kosa i nokti mogu da budu rezultat nedostatka proteina u tijelu, jer su oni gradivni elementi našeg organizma. Sve naše kosti, naša kosa, koža, pa i nokti – svi oni u sebi imaju proteine i baš zato, manjak istih može da utiče na totalni pad organizma i može da dovede do nekih veoma ozbiljnih zdravstvenih nevolja.

Prvi indikator za ovo jesu problemi sa kosom, noktima i kožom. Osobe koje konstantno jedu meso imaju manje šanse da im se ovako nešto dogodi, ali i te osobe moraju da znaju da postoji i za njih opasnost. S druge strane, najbolji vegetarijanski izvori proteina su: buranija, grah, tofu, ovas, orašasti plodovi, pečurke,…

2. Suha koža i bore

Esencijalne masne kiseline, posebno omega 3 su jako bitne za tijelo jer one na našoj koži kreiraju barijeru koja može da spriječi gubitak vode. Ukoliko imate manjak ovih kiselina onda će vam koža jako brzo postati suha, odnosno sklona pojavljivanju bora. Koža će vam lako pucati, perutati se i svrbiti vas. Još neki od indikatora mogu da budu suhe oči, perut ili gubitak kose.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.