Savjeti

AKO ŽELITE PREDIVNE ORHIDEJE U PROLJEĆE, ZIMI OBAVEZNO OVO URADITE: Ovaj napitak orhideja voli VIŠE OD VODE!

Na ovim prostora gotovo da nema doma koji nema neke kućne biljke koje mogu da uljepšaju prostor u kojem boravite. Jedna od najljepših, ali i najpopularnijih vrsta cvijeća je definitivno orhideja koja je mnogim osobama, naročito ženama, sigurno i najomiljenija vrsta cvijeća, mada je dosta zahtijevna za održavati.

U današnjem tekstu za vas imamo par savjeta na koji način možete da uspijete održati svoje orhideje preko zime, odnosno kako da one dočekaju proljeće, a danas ćemo vam otkriti i par stvarčica na koje naročito trebate obratiti pažnju. Orhideje se, naime, ljeti zalijevaju samo jednom svakih 15 – 20 dana. Idealno bi bilo ukoliko imate tu opciju da ih zalijevate kišnicom, a ukoliko pak nemate onda je dovoljna i voda iz česme koja je prije toga odstojala par dana.

Orhideju je najbolje zalijevati ujutro jer će onda njen kompost čitav dan biti vlažan, ali ne i previše raskvašen. Ukoliko cvijet imate negdje u prostoriji gdje je zrak malo topliji trebate njene cvjetove jednom dnevno poprskati vodom, a ukoliko je pak prostorija nešto hladnija onda to radite jednom svaka 2 dana. Orhideja, naime, obožava vlažan zrak i prskanje tj. “orošavanje” je zbog toga jako bitno.

Kada govorimo o zemlji u kojoj se cvijet nalazi ona treba da bude dosta prozračna i propustljiva, pa bi najbolje bilo da upotrebljavate hmus sa korom ili oblucima. Ovo cvijeće nikada ne treba stavljati tj. saditi u običnu zemlju, jer korijen kod orhideje ne raste kao kod ostalih biljaka već raste sa vrha. Postoje i neke druge izuzetno bitne stvari koje će vam pomoći da osposobite vašu orhideju za zimu, tako da ona uspješno dočeka proljeće.

Ostale trikove pročitajte na ovom linku OVDJE