Savjeti

AKO ŽELITE DA VAM CVIJEĆE BUDE ZDRAVO: Dodajte po 1 kašiku ovog ZAČINA i dobro pazite šta će se desiti!

Cimet je izuzetno hranjiv za nas, a pritome je jako ukusan. Međutim, jeste li znali da je također izuzetno koristan i za biljke?

On, naime, uništava sve gljivice koje inače štete biljkama, jer te gljivice uopšte ne vole cimes. Dakle, umjesto da upotrebljavate neke kupovne preparate i hemikalije kojima trujete biljku, dajte joj malo cimeta, i to ga samo lagano pospite po zemlji.

Da li ste znali da cimet može stimulisati rast korijena vaše biljke? Pospite samo malo cimeta oko vrta za uništavanje mrava, pospite ga i u blizini vašeg ulaza i mravi će da se razbježe iste sekunde. Cimet isto tako pomaže kod cvjetanja biljke, a tjera buđ i ne dopušta stvaranja plijesni.

Mljeveni cimet sipajte u posude i tako štitite svoju biljku od svih vrsta štetočina. Zbog same njegove cijene, on se koristi u mikro području, dakle za uzgoj sobnih i balkonskih biljaka. Savjetuje se da cimet koristiti kod biljaka koje su naročito osjetljive na napad štetočina (fuksije i citrusi). Uz to, biljke mogu da se pršću cimetom ili da se zalijevaju.

Ako se obilno biljka zalijeva ili se stavlja cimet u pretjerano plodno tlo, na gornjem sloju će vam se javiti sivkasta plijesan. To će izgledati veoma ružno i to će zadati sigurno jaku glavobolju svim biljkoljupcima. To se, međutim, može veoma lako riješiti.

Dovoljno je samo posuti cimet po zemljinoj površini, mada je nekada potrebno ponoviti ovaj postupak više puta. Kombinovanje cimeta sa gornjim slojem zemlje može biti jako korisno, što će sam tretman učiniti još efikasnijim. Dovoljno je 3-4 kašike ovog začina preliti hladnom vodom i onda to ostaviti da prenoći i ujutro time pospite zemlju.