Jeste li ikada u svom dvorištu ispred svoje kuće, kod uređivanje primijetili nešto vrlo čudno. Nešto što liči na biljku, za koju niste znali da uopšte postoji?

Vi ste je sigurno i dodirivali, ponekad čak i golim rukama, a ne znajući da ste i sami ugrozili svoj život. Ako vam se to dogodi s ovom biljkom, svakako pročitajte članak do kraja.

Kad vidite ove vrlo zastrašujuće fotografije, postaje vam jasno zašto bi gljiva “Xylaria polymorpha” mogla biti prilično gadna i strašna za nekoga. Izgleda kao mrtvački prst, a ljudskom oku ne izgleda lijepo.

Iako ponekad raste pojedinačno, nikad u skupini, vjerovatnije je da se češće pojavljuju dvije ili pet grana ili prstiju. Svaki pojedini prst može narasti do osam ili deset centimetara, objašnjava Tom Volk, profesor biologije na Univerzitetu Wisconsin u La Crosse.

Nadalje navodi da ove gljive ne bi trebale biti pristupačne djeci, a ni životinje ih ne bi trebale dodirivati u ludilu. Ova vrsta gljiva uglavnom se nalazi u blizini stabala koja su pokvarena ili suviše stara i tamo pronalaze svoje prirodno stanište. Ne smijete jesti ovu gljivicu, ona može biti opasna za vaš život, a osim truleži i trulih stabala, može se naći i na listopadnim stablima, najčešće na bukvi ili hrastu.

Ove gljive, koje su vrlo otrovne, uglavnom su smeđe boje, a iznutra su čiste bijele boje. Dok većina gljiva možemo naći u prirodi, žive samo nekoliko dana, ova vrsta može preživjeti nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina. Ako volite gljive i često ih čitate, preporučuje se da ne idete u žetvu, bez nekoga ko to radi mnogo češće nego vi.

Preporučujemo
Loading..