Šta bi se desilo da stavite neko povrće u svoju kafu? Mislite da nije moguće? Pročitajte onda ovo.

Govorimo o sušenoj, mljevenoj do u finom prahu samljevenoj i umiješanoj u vašu kafu – brokuli.

Ako zvuči grubo, dobro, možda i jeste. Prema australijskim tvorcima pića, organizaciji Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) i Hort Innovation, u kafiću Melbourne dobiveni su “miješani” komentari koji su ga poslužili kupcima koji vole kofein.

Otprilike dvije kašike praha ekvivalentne su jednom obroku povrća, prema preporuci australijske vlade pet do sedam dnevno posluživanja. Brokula je također odličan izvor vitamina C, K, A i B6, kao i folata, magnezija i kalija, između ostalih hranjivih sastojaka.

“Istraživanja pokazuju da prosječni Australac još uvijek ne jede preporučeni dnevni unos povrća dnevno, a mogućnosti poput brokule u prahu pomoći će tome da se riješe”, rekao je John Lloyd iz Hort Innovation-a.

Puno proizvoda se izgubi prije nego što uopće stigne na police trgovina jer je “ružno”. Neki od ovih ružnih voća i povrća mogu se koristiti za sokove, a “superhrana” prah napravljen od povrća poput chia i kelja već je neko vrijeme aktuelna.

U slučaju praha nove brokule koristi se cijela brokula – cvjetovi i stabljike. Nema otpadnih komada bačenih u kantu kao u tipičnom procesu kuhanja.

Rezultat je možda zdraviji od brašna s prženim krompirom – prema najnovijim istraživanjima, najbolji način za maksimiziranje zdravstvenih koristi brokule je usitniti je što je moguće sitnije kako bi se postigla aktivnost mirosinaze.

Da biste napravili kafu od brokule, prašak se dodaje u šalicu nakon što je izdvojen šaum za espresso. Dodaje se parno mlijeko, a na vrh posipa još brokolija u prahu.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.