Narandže su najpopularnije mediteransko voće već dugo vremena, koje je bogato vitaminom A, B i C, a također sadrži kalij i kalcij. Upravo visok udio vitamina C djeluje kao antioksidans, a konzumiranje ovog voća ima velike koristi za tijelo.

Jačaju imunitet

Narandža je krcata vitaminom C koji pomaže u jačanju imuniteta, što je posebno važno dok traje zima kada smo osjetljiviji na prehlade i viruse. Uz to, visoka razina kalcija u ovom voću održava i štiti zdravlje kostiju i zuba.

One čuvaju zdravlje srca

Nedavna istraživanja pokazala su da magnezij u narandži dovodi do snižavanja krvnog tlaka. Ipak, nije preporučljivo cijediti sok od nje, već konzumirati cijelo voće.

Oni snižavaju holesterol i krvni tlak

Visoka koncentracija hesperidina, spoja obilnog agrumima, snižava loš holesterol. Sama narandža ne sadrži nigdje u blizini toliko hesperidina, pa bi bilo dobro upotrijebiti koru u kojoj je bilo kad god je to moguće.

Održavanje zdrave kože

Antioksidacijska svojstva narandže štite kožu od slobodnih radikala. Za dobru kožu preporučljivo je popiti čašu soka od narandže dnevno. Bogati su i beta – karotenom koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja i sprečavanju znakova starenja. Štiti želudac i poboljšava probavu, što sprečava zatvor i napuhavanje. Imaju bogat izvor netopljivih i topljivih vlakana, koji pomažu u održavanju sigurnog želuca i crijeva sprečavajući probleme poput sindroma iritabilnog crijeva.

Poboljšava rad mozga

Folna kiselina i folati koje sadrži narandža sprečavaju razvoj bolesti mozga i održavaju vitalne organe u dobroj formi. Konzumiranje narandži kod trudnica posebno se preporučuje jer ima pozitivan učinak na razvoj fetusa.

Preporučujemo