Savjeti

AKO OVAKO PERETE GAĆE, PRAVITE OZBILJNU GREŠKU: Zbog jednog pogrešnog poteza, fekalije se šire svuda!

Danas govorimo malo o higijeni,odnosno o pravilnom pranju unutrašnjeg veša jer, stručnjaci upozoravaju da se često prave greške u pranju veša pa se tako krše pravila i propisi higijene.

Konkretno, ako se gađice peru na temperaturi od 40 stepeni, ništa neće biti ubijeno fekalija koje se nalaze na platnu a ako se donji veš pere sa drugim komadima odjeće – a to svi rade uglavnom – na taj način dolazi do kontaminacije i druge odeće. Dr Lisa Ekerli koja se puno bavi pitanjem higijene pa je često daju i titulu doktorke za higijenu, preporučuje da se intimni veš pere na temperaturi višoj od 60 stepeni, jer s eu protivnom neće ubiti bakterije.

“Nikako ne treba stavljati donji veš u veš mašinu zajedno sa kuhinjskim krpama i sve to prati na niskoj temperaturi, jer postoji mogućnost da na taj način krpe kontaminirate fekalnim bakterijama, a potom ih opet koristite u kuhinji za brisanje posuđa”, kaže dr. Ekerli

Drugačije mišljenje dolazi od drugog stručnjaka , imunologa dr Dežana Maćioči sa Univerziteta u Saseksu, on tvrdi da se bakterije ne ubijaju čak ni na temperaturi od 60 stepeni .

“Pogrešno je očekivati da pranjem na 60 stepeni dođe do nestanka bakterija, naročito ako se pere po programima stednje, kraći period jer tada veš mašina ne održava temperaturu od 60 stepeni sve vrijeme tokom trajanja programa pranja”, poručuje ova imunologinja.

Ako iz nekog razloga ne možete vaš veš staviti na 90 stepeni na pranje ili ako je vaš veš od nekog osetljivijeg materijala, dr Lisa Ekerli preporučuje da se pri pranju u mašinu ubaci malo sredstva za dezinfekciju veša.