Savjeti

Ako Ovako Odmrzavate Piletinu, Biće Puno Bakterija – Niste Ovo Sigurno Znali

Veliki broj domaćica smrznutu piletinu , kao i ostalo meso , odmrzava je tako što je ostavlja na kuhinjskom pultu , da se kuha na sobnoj temperaturi. Naime , rijetko ko zna da kada se meso zadrži na sobnoj temperaturi duže vrijeme stvaranje bakterija je neizblježno , koje se asnije prenose na vaše ruke , kuhinjske krpe , posuđe , te mogu uzroovati opasne bolesti.

Drugi način odmrzavanja piletine , koji je također katastrofalan je onaj u mikrovalnoj. Naime , kada piletinu odmrzavate u mikrovalnoj , temperatura je visoka da bi se razvile bakterije , ali na taj način uništavate teksturu mesa , odnosno , ne odmrzava se ravnomjerno , što utiče na ukus i kvalitet piletine.

Najbolji način da bezbjedn odmrznete piletinu je taj da je noć prije premjestite u hladnjak , kako bi se na toj temperaturi odmrzla , a potom nebi razvila bakterija. Još jedan način je da piletinu stavite u plastičnu vrećicu , a potom u hladnu vodu , pazeći da voda ne dođe u dodir sa mesom. Nikako ne smijete odmrzavati nikakvo meso sa toplom vodom , koristite samo hladnu.