Novo

Ako osetite ovaj ukus u ustima odmah pozovite HITNU POMOĆ! Sačuvaćete živu glavu!

I današnji medijski prostor posvetit ćemo zdravlju , tačnije infarktu srca , za koji znamo da nastaje kada dođe do prekida protoka krvi kroz krvne sudove , a koji snadbevaju srčani mišić. To i ostala slična stanja blokiraju dotok kisika u područje srca, što dovodi do oštećenja ili odumiranja stanica u tom području. Ovo se najčešće događa u koronarnoj arteriji koja se sužava radi promjena izazvanih aterosklerozom. Oštećena tkiva zauvijek gube sposobnost kontrakcije tog dijela srčanog mišića.

Naime , statistika je pokazala da u Srbiji u toku jednog dana više od šezdeset ljudi doživi srčani udar , a koji se za 16 do 18 pacijenada završi fatalno. Dakle , jedan od osnovnih simptoma , koji verujemo da svi poznajete jeste onaj bol u grudima , koji je ponekad propraćen mučninom , a koji je jako veliki singnal za opasnost. Također , ljekari ističu da je neobičan okus u ustima jako veliki pokazatelj da je reč o problemima kardiovaskularnog sistema , a predstavlja jedan od predznaka infarkta.

Doktor Mark Perlrot je također naglasio da je i gorušica simptom mogućeg udara , tačnije zadah ili metalni okus u ustima. Naime , specijalisti Britanske organizacije “British Heart Foundation” savetovali su da se pre nego se uputite u službu hitne pomoći pokušate umiriti sa 300 miligrama aspirina. Napominjemo da je najveća verovatnoća da će dobiti infarkt srca osobe koje su u životnoj dobi između 30 i 69 gpodina , te da oko 600 slučajeva na 100.000 muškarce, i 200 slučajeva na 100.000 žena. Također saznali smo da je pojava infarkta kod žena pre menopauze znatno manja , a sve zbog hormonalne zaštićenosti , međutim , rizik raste nakon 60tih godina životnog veka.