Home Novo Ako izbije Treći svjetski rat, ovih 10 zemalja su najsigurnije: Preživjet ćete...

Ako izbije Treći svjetski rat, ovih 10 zemalja su najsigurnije: Preživjet ćete samo u njima, a jedna od njih je najljepša zemlja koju ste vidjeli

5081
0

Od posljednjeg potpunog rata koji je zahvatio svijet, a od tada su prošla desetljeća, uz milione žrtava, svaki takav sukob je donio samo bol, agoniju i propast, svijet je bacio koljena i preokrenuo svjetsku ekonomiju.

Vojni i politički analitičari upozorili su da je pitanje izbijanja Trećeg svjetskog rata o tome hoće li biti, a ne kada će izbiti, odraz porasta napetosti, povećanog oružja i terorizma, te popularizacije ekstremnih politika koje dolaze širom svijeta. Ali ako dođe do takvog sukoba, stručnjaci kažu da će i dalje postojati u svijetu mira. Ovo je izvješće svjetskih stručnjaka za prvih 10 zemalja za koje se vjeruje da su najsigurnije u ovom scenariju:

Švicarska – S dugom tradicijom neutralnosti, planinskog terena, teško naoružanih vojnika i brojnih bunkera, Švicarska se nedvojbeno pokazala kao sigurno utočište kroz historiju.

Uz Italiju, Francusku i Njemačku u okolici, mjesta koja će vjerovatno postati ciljane nuklearne elektrane, Švicarska je na neki način zaštićena od tih zona zahvaljujući planinama oko nje. Švicarci bi se lako mogli popeti na visoke planine sve dok nuklearna energija padne, kažu stručnjaci.

Butan, Island, Novi Zeland i Tuvalu – sve četiri zemlje spadaju u ovu kategoriju zbog nedostatka bilo kakve ekonomske ili strateške važnosti za potencijalnog napadača i zbog njihove izolacije. Samo Butan i Novi Zeland imaju vojsku od 9.000 i 6.000 aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, ona se ne suočava ni s jednim drugim, a četvrti je po globalnom indeksu mira. Plodna zemlja i čista voda su njihova prednost, dopuštajući im da trče bez drugih za osnovne potrebe.

  

Izvor: Zanimljivosti Balkan

Preporučujemo
Loading..