Uncategorized

AKO IMATE OVE SIMPTOME, HITNO KOD DOKTORA: 5 znakova da se u tijelu razvija najgore oboljenje DEBELOG CRIJEVA, OBRATITE PAŽNJU!

Stara izreka kaže “Onako kako se ponašaš prema svom tijelu tako ti i vraća”.

A onako kako većina od nas ,u svakodnevnoj trci između kuće, posla, porodice, prijatelja, najčešće zanemaruje zdravu hranu, dovoljno sna nije ni čudo što se javljaju različita oboljenja i to u mlađem dobu.

I to razna srčana oboljenja, moždani udari, dijabetes, visok krvni pritisak ali na žalost raste i broj oboljelih od tumora koji se javljaju na različitim dijelovima tijela.

Kako čovjek da preduprijedi to, kako da otkrije ako nešto nije u redu? Samo ako dobro poznaje svoje tijelo i posluša i registruje signale koje šalje vlastito tijelo. Naša probava je jako bitna, zato svaki bolovi u abdominalnom podruju, nadimanja ili grčevi tokom ili poslije jela ukazuju na neke probleme sa crijevima. Ako se uz to pojavi gubitak težine, neobjašnjivi i pri tome ste stalno umorni i malaksali onda svakako treba provjeriti svoje stanje.

Takođe može doći do pojave krvi u stolici, a to onda može biti signal nekog ozbiljnijeg oboljenja crijeva pogotovo ako je stolica neredovna i tamne boje. Naravno, može se desiti da je to samo od pucanja hemoroida, oni su istina uglavnom bezazleni, ali može doći do komplikacija ako se zapuste, pa je zato najbolje posavjetovati se sa ljekarom.

Zato je jako važno da preveniramo bolesti crijeva ali i druge bolesti tako što povedemo malo više računa o prehrani, kontrolisanom unosu mesa, smanjenoj konzumaciji alkohola i cigareta, ako već ne može skroz bez, a uz sve to je jako važno da se čovjek bavi nekim fizičkim aktivnostima kako bi se izbacile dodatne kalorije ali i spriječilo gomilanje kilograma.