Teritorija Srbije je, kako stručnjaci tvrde, jedan od najznačajnijih centara biodverziteta, ako se to globalno posmatra. Ovdje se zaista može govoriti o raznovrsnosti flore, jer u Srbiji imamo preko 3.200 vrsta biljaka (3.272 tačnije).

Od tih 3.272 vrsta pretpostavlja se da je oko 700 vrsta ljekovito, od kojih je 420 zvanično registrovano, a u prometu se nalazi njih 280.

Bijeli sljez – blagodat za dišne puteve - Wish mama

Ljekovito bilje može se dobiti na dva načina: vlastitim uzgojem i skupljanjem po prirodi. U Srbiji površine na kojima se može naći ljekovito bilje, kao i ono aromatično i začinsko se kreću između 2.000 i 3.000 hektara, pri čemu se najčešće gaje nana, morač, timijan, kamilica, peršun, mirođija, neven, bosiljak, žalfija, origano, bijeli slez i slične. Ovdje se ne računa začinska paprika koja se obavezno gaji na cca 5.000 hektara, navodi Agromedia.

Inače, u samoj proizvodnji ljekovitog bilja učestvuje skoro 50.000 ljudi, a samim sakupljanjem se u Srbiji bavi oko 5.000 ljudi, dok se otkupom bavi oko 40 manjih i većih komapnija. Najprodavanije biljke su zova, lipa, hajdučka trava, kleka, majčina dušica, kantarion i bijeli slez.

Bijeli sljez - lijek, ali i prirodno đubrivo - Front Slobode

Vjeruje se da u Srbiji ove površine mogu biti i do tri puta veće. Da je to stvarno isplativo proizvoditi dokaz je i podatak da je 2014. godine u svega 6 mjeseci bilo izvezeno 1.800 tona ovih biljaka (7,6 miliona dolara) dok je bilo uvezeno 1.184 tone (4,4 miliona dolara). Srbija inače dominira u uvozu eteričnih ulja, kozmetike i drugih prerađevina od ljekovitih biljaka.

Recimo, za proizvodnju bijelog sljeza treba uložiti 1.200 eura po hektaru, dok se prihod procjenjuje na 9.000 eura.

Da li ste vi kada uzgajali ljekovito bilje za prodaju ili vlastitu upotrebu? Podijelite s nama svoja iskustva.

Bijeli sljez • Med.Over.Net

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.