Pšenica je izuzeta iz nekih dijeta, kao što je recimo paleo dijeta, i ne bi je trebale uzimati osobe koje su osjetljive na gluten.

Međutim, visoko je zastupljena u mediteranskoj ishrani, za koju se zna da daje veliku korist za zdravlje.

Odličan je za zdravlje vaših crijeva, gdje je ipak izvor našeg imuniteta, podstiče metabolizam i sadrži željezo, cink, selen kao i vitamin B!

Sastojci:

  • 1 kg pšenice
  • 50 grama suvog grožđa
  • 50 grama orašastih plodova
  • 50 grama lješnjaka
  • 50 grama badema

Priprema:

Pšenicu namočite preko noći i polako je kuhajte najmanje tri sata sledećeg dana. Vodu dodajte polako tako da nikad ne postane previše. Samljeti orahe, lešnike i bademe. Na kraju kuhanja dodajte ih u pšenicu i kuhajte još desetak minuta.

Ohladite i čuvajte u frižideru. Jedite kad god osjetite da ste gladni, sa malo meda, cimeta ili kakaa u prahu. Takođe možete dodati malo cimeta i muškatnog oraščića.

Pšenica (lat. Triticum) je biljni rod od koga se neke vrste gaje širom svijeta. Globalno gledano, to je najvažnija biljka žitarica koja se koristi za ljudsku ishranu i druga je na skali ukupne proizvodnje žitarica odmah iza kukuruza; treća je riža.

Zrno pšenice je glavni prehrambeni proizvod koji se koristi za pravljenje brašna za hljeb, kolače, tjesteninu itd .; kao i za fermentaciju za pravljenje piva, votke, drugih vrsta alkohola i biogoriva. Ljuska koja je odvojena od pšenice nazivamo mekinje. Pšenica se sije na određenom području kao hrana za stoku, a slama se može koristiti i kao hrana za stoku ili kao strukturalni materijal za krovište.

Preporučujemo