Svaka majka želi naravno svom djetetu sve najbolje. Želi da njen naslijednik odraste kao neovisna, draga osoba i da postigne puno u životu.

Nažalost, biti dobar roditelj uopšte nije tako jednostavno i niko vam neće pouzdano reći kako dobro odgojiti dijete.

Međutim, pogreške se vide iz daljine, pa ćemo ovaj put razgovarati o njima. Izdvojili smo 8 vrsta majki koje totalno krivo odgajaju svoju djecu i koja ne zaslužuju da se zovu “majkama”:

1. Despot

Totalno nepopustljiva i čvrsta majka u svom odnosu s djetetom beskompromisna je i ponekad krajnje bezobzirna. Nastoji biti zahtjevna i u potpunosti se pridržava određenog obrazovanja u skladu s njenim načelima i svjetonazorima. Ali u stvarnosti, to ne ostavlja djeci ni najmanju priliku da pokažu neovisnost i osjete važnost vlastitih odluka.

Skoro je nemoguće dobiti priznanje od despotske majke. Uvijek se osjećaš jadno i razočarano u životu, a sve zbog nje. Dijete slabog karaktera ne može odoljeti najezdi tiranije i kategoričnosti majke. Takva djeca postaju povučena i nesigurna.

Međutim, ako majka – despot ima dijete snažnog karaktera, u njemu će se probuditi buntovnički duh koji bi u budućnosti mogao dovesti do manifestacija još veće diktature i nepopustljivosti njegove majke.

2. Nesigurna

Ovakva majka nije sposobna odgojiti jednu nezavisnu, aktivnu, svrhovitu osobu, jer ovakva majka sumnja u apsolutno sve i čisto preferira da bude uvijek u sjenci.

Ovakva majka se trudi da “ne iskače” kako ne bi kreirala neke eventualne nevolje i probleme za sebe i za svoje dijete. Ona nema nikakve posebne ambicije i želje da u životu postane nešto više i bolje, pa stoga i djeca takvih majki uvijek odrastaju kao ljudi jako slabe volje, stalno u strahu od gubitka i nedostatka poverenja u svoje vlastite sposobnosti.

Preporučujemo