Naravno, svaka majka svom djetetu želi ono najbolje. Ona želi da njeno dijete odraste kao poštena, neovisna i vaspitana osoba koja će puno toga postići u svom životu.

Avaj, biti danas dobar roditelj uopšte nije lako i sigurno vam niko neće reći kako i na koji način da odgojite svoje dijete na “najbolji mogući način”.

Ali, pogreške u odgoju zato su vidljive i sa velike distance, pa ćemo upravo o njima danas i govoriti. Za vas smo izdvojili 8 tipova majki koje potpuno pogrešno odgajaju svoju djecu i koja uopšte ne zaslužuju da ih se oslovljava sa “majka”.

1. Despot

Ovdje govorimo o aposlutno nepopustljivoj i majci čvrstog uma koja često totalno beskompromisno se ponaša prema svom djete, a nerijetko je i totalno bezobzirna. Ovakva majka nastoji da bude jako zahtjevna i apsolutno podržava i čak štaviše traži i da učitelji, nastavnici i profesori budu jednako strogi prema svojim učenicima kao ona prema svom djetetu. Ove majke ne ostavljaju ni najmanju šansu djeci da pokažu svoju neovisnost i da na neki način osjete bitnost donošenja vlastitih odluka u svom životu.

To kod despotske majke nije moguće. Ova djeca se osjećaju totalno jadno i beskorisno, razočarana u život, a da kako treba nisu ni proživjeli, a sve zbog nje. Neko dijete koje ima slabiji karakter jednostano neće moći odoljeti najezdi diktature, tiranije i despotskog ponašanja ovakve majke, i takva djeca u budućnosti postaju totalno nesigurna i povučena. Nije rijedak ni slučaj da oni punoljetstvo i ne dočekaju jer pod ogromnim pritiskom često pucaju pa pribjegavaju suicidu.

Ostale tipove možete pročitati na ovom linku OVDJE

Preporučujemo