Svi znamo da majke utiču na dosta stvari kada je riječ o njihovoj djeci – od samopouzdanja do njihovog generalnog ponašanja.

Vjerovali ili ne, način na koji na kraju ostarimo, pa čak ćelavost kod nekih muškaraca su posljedica gena koje smo naslijedili od naših majki. mada je dosta ljudi mislilo da je to od očeva!

Inteligencija

Veliko istraživanje Univerziteta u Glasgovu u Škotskoj, koje je istraživalo više od 12.600 mladih u dobi od 14 do 22 godine, otkrilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući tu socijalno-ekonomski status i edukaciju. Tamo je najveći uticaj imala majka. Njihov IQ varirao je u prosjeku samo 15 bodova u poređenju sa majčinim. Ovim istraživanjima američki naučnici su u svom istraživanju potvrdili da je veća vjerovatnoća da će žene prenijeti gene koji oblikuju dječiju inteligenciju, jer su prebačeni u X hromozom, od čega žene imaju dva, a muškarci svega jedan.

Problemi sa spavanjem

Ukoliko ste uočili da vaše dijete ima problema sa nesanicom, onda možete slobodno “kriviti” mame. Studija objavljena prošle godine u magazinu Sleep Medicine objašnjava kako mame prenose dobre ili loše navike spavanja na svoju djecu i da majke koje imaju problema sa nespavanjem kasnije odlaze u krevet i manje odmaraju zbog toga. Interesantno je da naučnici nisu našli istu vezu sa očevima.

Starenje

Način na koji mi na kraju ostarimo takođe zavisi od majčinih gena. Naučnici sa njemačkog Instituta Max Planck otkrili su u studiji da DNK iz mitohondrija koje nasljeđujemo samo od majke može na neki način da kontroliše naše starenje. Ali, pomenuta studija je sprovedena samo na miševima, ali ne i na ljudima, pa su naučnici istakli da su još potrebna dodatna istraživanja kako bi se ova teza potvrdila.

Ostatak pročitajte OVDJE

Preporučujemo