Gotovi svi mi se bojimo zmija i imamo strah od njihovog ujeda. Zbog toga se ljeti uvijek trudimo da ih otjeramo što dalje od svog dvorišta kuće ili vikendice.

Trebate imati na umu da zmije kao i većina divljih životinja napadaju samo onda kada osjete da su ugrožene. Ako stanete na nju ili je udarite, očekujte da će uzvratiti.  Nažalost, mnogi od nas ne razlikuje zmije otovnice od onih koje nisu otrovne. Znalo se dešavati da u neznanju ubijemo i običnog sljepića i tako ugrožavamo sebe još više. Sljepić, napada zmije otrovnice, tako da i nije baš najpametnija ideja da ga ubijate.

Također i ježevi ubijaju zmije. Zato su ljudi uvijek voljelji da im u blizini kuće budu ježevi. Ako primjetite ježa u vašem dvorištu pokušajte da ga nahranite i na taj način zadržite u blizini svoje kuće i naviknete na neko mjesto gdje ćete im ostavljati hranu. Međutim, ako vam to ipak ne ide od ruke, pokušajte da nabavite igračku ježa. Zmije će u većini slučajeva “pasti” na ovaj trik i pomisliti da je to pravi jež.

Još jedna metoda koja će vam sigurno biti od pomoći jeste soda bikarbona. Odličan način da se riješite zmija. Samo prospite sodu po čitavom dvorištu i sigurno ćete primjetiti da zmije više nisu tako česte.