Dijete se mogu rejtingovati po svojoj brzini djelovanja, ali i o efektima koje imaju po zdravlje, po svojoj ekonomičnosti, po lakoći pripreme hrane i praćenja nekog specifičnog režima ishrane…

Već treću godinu uzastopno, mediteranska dijeta je proglašena za najbolju i najkorisniju dijetu u Americi, a i u mnogim drugim zemljama na cijelom svijetu, piše portal Lepa & Srećna.

Još 2018. godine, ova ultra popularna dijeta je dijelila počasno prvo mjesto sa onom sada već čuvenom DASH metodom ishrane koja je dobila svoje ime skraćivanjem riječi Dijetalni pristup lečenju hipertenzije (Dietary Approaches to Stop Hypertension). U 2019. godini Mediteranska dijeta je dospjela na sam tron i zato sada svi prognoziraju da će ona vladati jelovnicima zdrave hrane tokom cijele 2020. godine.

I jedna i druga dijeta zasnivaju se, treba naglasiti, na voću, povrću i isključivo integralnim žitaricama.

Međutim, i keto dijeta, koja je takođe izuzetno dobro prihvaćena, lijepo je prošla u svim svjetskim godišnjim sumiranjima, ali samo u kategoriji tehnika za brzo mršavljenje.

Koje nove dijete predlažu svjetski poznati nutricionisti?

Dijeta 30 dana (Whole30)

U ovoj dijeti vi zapravo preskačete sve namirnice koje sadrže dodate škrobove i šećere, ne jedete nikako žitarice, kao ni mahunarke. Zabranjeni su i svi mliječni proizvodi, soja i sve njihove prerađevine tokom 30 dana.

Čime treba zamijeniti onda svu ovu hranu? Dodajte u svoju ishranu što više povrća, ali i jaja, jedite što više ribu morske plodove, kao i sve vrste mesa, a nutricionisti smatraju da ćete sasvim dovoljno šećera dobiti u voću, orašastim plodovima i sjemenkama koje su vam dozvoljene.

Kad okončate 30 dana, pratite svoju novu kilažu i metabolizam i vraćajte jednu po jednu namirnicu u svoju ishranu i pazite kako ona djeluje na vas.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku OVDJE

Preporučujemo