Dijabetes (diabetes mellitus, visok nivo šećera u krvi) može vrlo lako da ošteti male krvne sudove koji se nalaze u bubrezima, očima, srcu, nervnom sistemu, kao i kapilarne mrežice.

Zbog toga je nedovoljno liječ ili nikako nelijećen dijabetes izuzetno opasan jer može da dovede do ozbiljnih kardiovaskularnih problema, moždanog ili srčanog udara, bolesti bubrega, slijepila, oštećenja nervnog sistema, kao i problema sa nogama.

Moždani i srčani udar, te kardiovaskularna oboljenja su i do četiri puta češća kod onih koji imaju dijabetes. Prije same dijagnoze, vaše tijelo vam šalje jasne signale i indikatore te vas na taj način upozorava da nešto ne valja. Zbog ogromnog konzumiranja hrane koja je krcata aditivima i šečerom bilježi se zabrinjavajući rast dijabetičara.

Ovo je 11 osnovnih indikatora da imate dijabetes:

1. Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje odnosno poliurija je standardni, takoreć klasični, simptom odnosno indikator dijabetesa. Naime kod dijabetesa višak šećera tačnije glukoza se akumulira u vašoj krvi, zbog čega su vaši bubrezi onda primorani da rade više nego inače kako bi mogli da apsorbuju sav taj višak akumuliranog šečera.

2. Zamagljen vid

Izrazito visok nivo šećera u vašoj krvi zapravo crpi svu tečnost iz trkiva, a to uključuje i vaše oči, što za rezultat ima velike probleme kod fokusiranja ne neke predmete ili okolinu. Ako se ne izliječi na vrijeme, dijabetes jako lako može da prouzrokuje stvaranje novih krvnih sudića u očnoj mrežnjači, zbog čega će postojeći biti oštećeni. Dakle, ako se ne liječi na vrijeme, ozbiljni oblik dijabete može s vremenom prouzrokovati slijepilo.

3. Suha usta

Zbog veoma visokom nivoa šećera kao i zabrinjavajuće velikog nivoa dehidracije uslijed te pojave može se desiti da su vam usta često jako suha.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo