Home Zanimljivosti 10 pitanja iz opšte kulture koja bi morala znati svaka iole pametna...

10 pitanja iz opšte kulture koja bi morala znati svaka iole pametna osoba: Stvarno ste genijalac ako znate broj 3

2014
0

Pojam “erudicija” potiče iz latinskog jezika i može da se prevede kao neko ogromno znanje, ili bolje rečeno – načitanost. Nerijetko se ovaj pojam miješa sa pojmom kvalitetno obrazovanje.

Da, erudicija i načitanost jesu knjiški govoreći sinonimi, ali osoba koja posjeduje veoma dobru erudiciju jeste istovremeno dobro obrazovana, ali ne mora da znači da isto važi i suprotno.

Ovaj današnji test otkrit će vam koji ste vi zapravo tip ljudi. Prikupili smo nekoliko široko rasprostranjena vjerovanja od kojih su neka svakako istinita, a neka totalna laž. Vaš zadatak je da napravite što manje grešaka pri odabiru odgovora.

1.Antarktik je nasuhlje mjesto na svijetu 

Istina je da su MekMurdo suhe doline koje se nalaze na Antarktiku najsuhlje mjesto na planeti Zemlji. U nekim dijelovima ovih dolina 2 miliona godina nije uopšte bilo snijega i kiše.

2.Sidnej je glavni grad Australije

Ovo je totalno netačno. Kanbera je glavni grad Australije, a ne Sidnej.

3.Veličina ljudskog oka se povećava ili smanjuje tokom godina

Netačno – jedini organ koji svoju veličinu ne mijenja upravo je oko.

4.Mont Everest je najviša planina

Netačno – Visina ove planete iznosi nešto više od 8.800 metara. Ali, postoji planina sa visinom od preko 10 hiljada metara. Riječ je o Mauna Kea planini na Havajima. Na dnu okeana nalazi se podnožje planine, a nešto više od 4 hiljade metara iznad nivoa okeana.

5.Neki Australijanci više vole da žive u pećini, nego u kući

Tačno – mnogi stanovnici koji žive u gradu Kuber Pidi, odlučili su da se presele iz stanova u pećine da bi pobjegli od vruće klime. U pećini ima rezervi vode, struje, kanalizacija i drugi uslovi koji su neophodni za život.

Preporučujemo